Матійчук Михайло Іванович

30.01.2022 | 12:19

29 січня 2022 року на 85 році життя відійшов у вічність Михайло Іванович Матійчук – видатний український вчений та педагог, доктор фізико-математичних наук, професор, багаторічний завідувач кафедри диференціальних рівнянь Чернівецького національного університету імені Юрія Федьковича.

Михайло Іванович народився 22 лютого 1937 року в с. Більче-Золоте Борщівського району Тернопільської області. У 1955 році він поступив на математичне відділення фізико-математичного факультету Чернівецького державного університету. У 1961-1963 роках Михайло Іванович навчався в аспірантурі при кафедрі диференціальних рівнянь рідного математичного факультету. Кандидатську дисертацію “Фундаментальні матриці розв’язків параболічних і еліптичних систем, коефіцієнти яких задовольняють інтегральну умову Гельдера” захистив у 1965 році. Після закінчення аспірантури Михайло Іванович почав працювати на кафедрі диференціальних рівнянь Чернівецького університету спершу як асистент, потім – старший викладач, доцент, професор та завідувач кафедри. У 1980 році М.І. Матійчук успішно захистив докторську дисертацію на тему: “Дослідження класичних розв’язків лінійних параболічних і деяких еліптичних крайових задач”.

Наукові досягнення Михайла Івановича широко відомі спеціалістам з диференціальних рівнянь в Україні та світі. Він є автором понад 200 наукових та навчально-методичних праць, які стали вагомим внеском в світову науку і мають загальне визнання.

Михайло Іванович мав тісні зв’язки з представниками Львівської школи з диференціальних рівнянь. Він брав постійну участь в наукових конференціях та семінарах, в опонуванні дисертацій наших аспірантів. Був членом спеціалізованої вченої ради по захисту докторських дисертацій у Львівському національному університеті імені Івана Франка, членом та головою спеціалізованої вченої ради по захисту кандидатських дисертацій у Чернівецькому університеті.

Висловлюємо свої щирі співчуття рідним та близьким Михайла Івановича, його учням, колегам та друзям. Вічна пам’ять про Михайла Івановича назавжди залишиться в серцях тих, хто його знав, любив і поважав!