Кінаш Орест Михайлович

29.03.2021 | 13:27

13 лютого 2021 року на 56 році життя відійшов у вічність кандидат фізико-математичних наук, доцент кафедри математичної статистики і диференціальних рівнянь Кінаш Орест Михайлович.

Орест Михайлович народився 21 травня 1964 року в місті Щирці Пустомитівського району Львівської області. Батько інженер, мати – вчителька української мови та літератури. Мама Ореста Михайловича померла, коли йому було 7 років.

В 1971 року пішов у перший клас Щирецької середньої школи. З 1975 року переїхав  у Львів, де навчався в середній школі № 31 міста Львова, яку закінчив у 1981 році. Цього ж року став студентом математичного факультету Львівського державного університету ім. Івана Франка. Серед чотирьох кафедр його вибір впав на кафедру теорії функцій та функціонального аналізу. Закінчив університет у 1986 році. Після закінчення у 1986–1988 рр. був інженером та стажистом-дослідником обчислювального центру Львівського університету.

У 1988 році вступив до аспірантури Інституту Математики АН України у відділ теорії випадкових процесів на спеціальність 01.01.05 – «Теорія ймовірностей та математична статистика». У той час відділом керував доктор фізико-математичних наук, академік Анатолій Володимирович Скороход. Його вчителем був доктор фізико-математичних наук, відомий вчений-ймовірнісник Валентин Михайлович Шуренков.  У 1991 році Орест Михайлович успішно закінчив аспірантуру, а 29 грудня 1992 року захистив кандидатську дисертацію на тему «Перехідні явища для марковських процесів зі скінченною множиною станів».

Педагогічну роботу Кінаш О.М. почав з 1992 року на кафедрі теорії функцій та теорії ймовірностей Львівського державного університету імені Івана Франка спочатку асистентом, а з 1995 року – доцентом. З 2002 року він викладав на кафедрі теоретичної та прикладної статистики, а після реорганізації факультету – з 2020 року – Орест Михайлович був доцентом кафедри математичної статистики і диференціальних рівнянь.

Коло наукових інтересів Кінаша О.М.: перехідні явища для марковських процесів та матричнозначних еволюцій; прикладні задачі фінансової та актуарної математики; прикладні задачі теорії надійності та контроль якості; теорія ризику в страхуванні, гравітаційні моделі економіки. Він є автором понад 50 наукових статей, навчально-методичних посібників і підручників.

Орест Михайлович активно займався громадською роботою. Був членом Українського актуарного товариства, членом Ради механіко-математичного факультету, заступником завідувача кафедрою. Входив до складу науково-методичної комісії зі статистики сектору вищої освіти Науково-методичної ради Міністерства освіти і науки України.

Одружився 29 жовтня 1994 року. Дружина Ірина – математик, доньки: Анастасія закінчила відділення української мови та літератури  філологічного факультету Львівського національного університету, Анна – студентка факультету архітектури НУ «Львівська політехніка»

У житті Орест Михайлович був веселим і життєрадісним. Його цінували колеги, любили і поважали студенти.

 

Пам’ять про Ореста Михайловича Кінаша назавжди залишиться в наших серцях.