Відбулася серія вебінарів «ІТ тиждень у Львівському університеті»

15.11.2020 | 12:20

Упродовж 6 – 10 квітня 2020 року відбулася серія профорієнтаційних вебінарів «ІТ тиждень у Львівському університеті» для учнів 9-11 класів. Захід було реалізовано за ініціативи трьох факультетів: механіко-математичного, електроніки та комп’ютерних технологій, прикладної математики та інформатики. Окрім викладачів Університету онлайн-лекції та воркшопи проводили фахівці ІТ-фірм. До проведення вебінарів долучилися компанії GlobalLogic, Epam, SoftServe, N-iX, CarNet, Уарнет, Медіа-вест.

Відеозаписи вебінарів  та детальніша інформація про подію доступні за посиланням:

https://www.lnu.edu.ua/vykladachi-l-vivs-koho-universytetu-ta-fakhivtsi-it-kompaniy-provely-navchal-no-proforiientatsiynyy-zakhid-dlia-starshoklasnykiv-it-tyzhden-u-l-vivs-komu-universyteti/

Зокрема з вітальним словом до учасників звернулися спеціальні гості: Тарас Кицмей, співзасновник та член Ради директорів IT-компанії SoftServe, Ігор Костів, керівник Львівського офісу компанії GlobalLogic, Марта Романяк, Country Director Ukraine, Avenga, Олексій Скрипник, член наглядової ради Львівського університету, український політик, підприємець, науковець, співзасновника компанії ELEKS. У щирій та невимушеній атмосфері вони поділилися історіями свого успіху, порадами та баченням майбутнього.

У перший день учні дізналися про особливості ІТ-професій, професійні обов’язки та завдання, які виконують ІТ-спеціалісти.  Галина Даців, віцепрезидент з питань навчання та розвитку персоналу, SoftServe, під час свого вебінару розповіла про ролі і посади в IT Індустрії та звернула увагу на затребуваність ІТ фахівців на ринку праці. Вона зазначила: «На сьогодні у ІТ-індустрії Львова працює близько 25 тис. спеціалістів  і щороку їх кількість зростає приблизно на 20%».

Окремі дні були присвячені знайомству з основами кібербезпеки, інженерії програмного забезпечення та Data Science. Школярі мали змогу поспілкуватися з фахівцями, які працюють у цих сферах чи попрактикуватися у виконанні простих завдань.

Професор Львівського університету Олег Бугрій розповів школярам про баєсівські алгоритми і на простих прикладах пояснив застосування програмування в математиці та математики в програмуванні.

Андріян Рибак, Mobile Engineer/Data Scientist, Lemberg Solutions Ltd ознайомив учасників з життєвим циклом роботи додатку для ОС Android та показав, у який спосіб тестують застосунки для Android.

А студент ЛНУ ім. Івана Франка Каськун Олег провів воркшоп, під час якого школярі мали можливість особисто потестити проєкт, який визначає стать та вік людини використовуючи технології машинного навчання та комп’ютерного бачення.

Також учні дізналися про структуру сайтів і ознайомилися з технологіями їх розробки.

Окрім цього вступники ознайомилися зі системою сучасної ІТ освіти у Львівському університеті. Було представлено нові ІТ спеціальності, навчання на яких проводять викладачі Університету спільно з ІТ-фахвціями. До такого типу програм належать: “Кібербезпека”, “Статистичний аналіз даних” та “Інженерія програмного забезпечення”, “Високопродуктивний комп’ютінг”, “Квантові компютери та програмування”, “Сенсорні та діагностичні електронні системи”, “Інформаційні системи та технології”, “Управління персоналом в органах публічної влади та бізнес-структурах”.

На завершення працівники ІТ компаній:  GlobalLogic UkraineSoftServeN-iXELEKS та Львівського ІТ кластеру розповіли про те, як функціонує ІТ індустрія, на чому спеціалізуються компанії, в яких вони працюють, які проєкти реалізовують та які можливості пропонують для молодих спеціалістів.